Szynka w galarecie, krakersy z pasta łososiową i mini-szaszłyki z fetą lub mozzarellą
Składniki:
- 1/2 kg mięsa od szynki
- 1/2 litra bulionu drobiowego z kostki
- 2 łyżki żelatyny
- Sól, pieprz, sok z cytryny
- 20 dag szynki
- Podłużna forma
- Krakersy
- 15 dag twarożku kremowego
- 10 dag wędzonego łososia
- Ser feta lub mozarella
- Oliwki nadziewane pastą paprykową
- Suszone pomidory
- Drewniane patyczki do szaszłyków
Szynka w galarecie - Mięso ugotuj w bulionie, a następnie ostudź i pokrój w plasterki. Wywar przecedź, zagotuj i dodaj do niego rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na dnie podłużnej formy ułóż plastry szynki i zalej je tężejącym bulionem, poczekaj aż zastygnie. Mięso wsyp do reszty bulionu, zalej warstwę z szynką, wyrównaj i wstaw do lodówki, aby galareta całkowicie zastygła.
Krakersy z pastą łososiową - Wędzonego łososia pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z twarożkiem. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do pasty możesz dodać również drobno posiekany szczypiorek. Krem przełóż do szprycy z końcówka w kształcie gwiazdki i nałóż na krakersy. Udekoruj zieleniną.
Mini-szaszłyki z fetą lub mozzarellą - Drewniane patyczki namocz w wodzie. Nabijaj na nie kolejno kostki sera, oliwki, oraz pokrojone suszone pomidory. Gotowe ułóż na talerzu i posyp przyprawami do smaku. Dobrym rozwiązaniem będzie także wbicie szaszłyków w połówkę jabłka.
Prześlij komentarz