Ponieważ z roku na rok wzrasta liczba osób, których dotknęło uczulenie, bardzo często zdarza się, że wśród gości będzie jeden lub więcej alergików. Należy wziąć to pod uwagę i jeśli będzie ona u nas jadała posiłki oraz uczestniczyła w przyjęciu, trzeba przygotować dania specjalnie pod jej kątem.
Bardzo przydatna może się tu okazać
Choć tytuł sugeruje, iż znajdziemy tutaj same przepisy, to tak naprawdę zawiera sporo innych informacji o alergiach, alergikach i życiu z alergią. Jest w niej sporo porad zarówno dla osób zmagających się z alergia, jak i dla tych, którzy żyją z ludźmi na cos uczulonymi. Szczególnie cenna może okazać się dla tych, co dopiero zaczynają swoją ‘przygodę’ z alergikiem, gdyż jest tam rozdział poświęcony, jak postępować w razie wystąpienia silnego ataku alergii.
A oto w punktach, co jeszcze znajduje się w tej książce:
- informacje na temat kuchni świata i występujących tam alergenach,
- jak czytać etykiety produktów i jak robić zakupy pod kątem alergika,
- wiele sprawdzonych przepisów podzielone na grupy według najczęściej spotykanych alergii: bez orzechów, bez jajek, bez glutenu, bez mleka (przy każdym przepisie znajdują się stosowne piktogramy),
- piękne fotografie dań.
Książka warta jest polecenia nie tylko alergikom i ich rodzinom, ale także tym, którzy wśród przyjaciół i znajomych mają osoby na coś uczulone. Czasem przecież urządza się jakieś przyjęcia (imieniny, urodziny, chrzciny, I Komunia Św.) i warto wówczas pomyśleć o kilku daniach specjalnie dla alergików.
Obecnie w księgarni Way2Books.pl jest w bardzo atrakcyjnej cenie, a ponadto dostaną Państwo jako gratis piekną, ręcznie wykonaną zakładkę!
Prześlij komentarz