Niektórzy mogą czuć się zestresowani perspektywą goszczenia osoby lub osób, które nie jadają potraw mięsnych. Oni również muszą czuć się w pełni uczestnikami naszego przyjęcia. Dlatego wcześniej trzeba się odpowiednio nastawić i przygotować. Na szczęście to nie jest takie trudne, jak w pierwszej chwili się wydaje.
Najważniejsza sprawa, to nie panikować, bo w dzisiejszych czasach to naprawdę już nie jest taki wielki problem. Publikacji i inspiracji jest mnóstwo, nam pozostaje wybór, pozytywne nastawienie i spokojne przygotowanie.
Oto kilka pomysłów na dania, które z apetytem i bez oporów zje wegetarianin:
Pulpeciki z serem feta
składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
25 dag sera fety
2 cebule średniej wielkości
trochę posiekanego koperku
2 jajka
sok z 1 cytryny
4 łyżki mąki
pieprz
olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1 kg ugotowanych ziemniaków
kawałek fety - około 25 dag
2 cebule średniej wielkości
garść posiekanego koperku
2 jajka
sok z 1 cytryny
4 łyżki mąki
świeżo zmielony pieprz
olej lub oliwa do smażenia
Cebulę drobno posiekaną zeszklić na łyżce oliwy. Ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieść i dodać do nich pokruszony ser feta, cebulę, koperek, jajka, sok z cytryny i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i masę wstawić do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć i formować kuleczki lekko spłaszczane i obtaczane w mące. Smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Wyjąć i ułożyć na talerzu z papierowym ręcznikiem, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Bezwzględnie do tego dania należy podać sporo surówek i kefir!
Proste, prawda?
Cebulę drobno posiekaną zeszklić na łyżce oliwy. Ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieść i dodać do nich pokruszony ser feta, cebulę, koperek, jajka, sok z cytryny i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i masę wstawić do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć i formować kuleczki lekko spłaszczane i obtaczane w mące. Smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Wyjąć i ułożyć na talerzu z papierowym ręcznikiem, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Bezwzględnie do tego dania należy podać sporo surówek i kefir!
Proste, prawda?
Zupa grzybowa pod francuskim ciastem
składniki:
60 dag grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków i podgrzybków)
1.5 l bulionu warzywnego
kilka suszonych grzybów
gałązka rozmarynu i tymianku
ząbek czosnku
sól i pieprz
liść laurowy
pół szklanki śmietany (18%)
łyżka mąki ziemniaczanej
6 płatów ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Grzyby dobrze wyczyścić, wypłukać i wysuszyć. Do garnka z bulionem warzywnym wrzucić suszone grzyby, gałązkę rozmarynu i tymianku, liść laurowy, czosnek (w plasterkach), sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko gotować aż do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do rozmiękczenia grzybów świeżych i suszonych. W szklance wymieszać śmietanę, mąkę i trochę wywaru z zupy, a potem wlać to do garnka z całą zupą i zamieszać.
Następnie należy nagrzać piekarnik do 200 stopni, zupę nalać do miseczek żaroodpornych, a na ich wierzchu ułożyć kwadratowe płaty ciasta francuskiego. Zapiekać je około 15 min.
Taką zupę zjedzą na pewno nie tylko wegetarianie! :)
Kokosowa Panna Cotta
składniki:
400 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietanki 30%
opakowanie żelatyny - fix
2 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
sok z malin
owoc granatu
przygotowanie:
Mleczko kokosowe wraz ze śmietanką 30% wlać do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny. Całość podgrzewać aż do wrzenia. Żelatynę zmiksować z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, aż się całkowicie rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę wlać do masy mlecznej, wsypać też ziarna granatu i wymieszać. Rozlać do szklanych miseczek, wystudzić i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed wyjęciem z foremek wstawić na 10 sekund do wrzątku, po czym przełożyć deser na talerzyki (do góry nogami :). Posypać ziarnami granatu, polać sokiem z malin.
Ta porcja jest na 3 - 4 osoby. Dla większej liczby gości należy ją odpowiednio 'rozmnożyć'.
Po więcej inspiracji odsyłam do świetnych publikacji:
i
Powodzenia!
Prześlij komentarz